Johannes Teppo:

10 vinkkiä parempaa etätuntia varten

Onko sinulla teknisiä ongelmia etätunneilla tai oletko kiinnostunut kehittämään tunnin video- ja äänenlaatua? Tässä 10 vinkkiä, joilla viet kokemuksesi uudelle tasolle:

 

  1. Hiljainen tausta

Hiljainen oppimisympäristö parantaa oppilaan ja opettajan keskittymistä sekä erityisesti videoyhteyden äänenlaatua. Kun taustalla on ylimääräisiä ääniä, ohjelma leikkaa ne automaattisesti pois ja saattaa samalla vaikuttaa muihin tärkeisiin ääniin.

Kaiuttimista tulevan äänen ei tulisi olla liian kovalla.

 

  1. Kuulokkeiden käyttö

Kuulokkeiden käyttö etätunneilla on monella eri tavalla hyödyllistä. Kuulokkeet auttavat oppilasta ja opettajaa kuulemaan toisensa paremmin ja vähentämään ääneen vaikuttavia kaiun häiriöitä. On kuitenkin tärkeää kuulla oman instrumentin ääni. Sen tähden voi olla parasta käyttää kuuloketta vain yhdessä korvassa.

 

  1. Ulkoisen USB mikrofonin käyttö

Ulkoisen mikrofonin käyttöä suositellaan sillä kannettavien ja tablettien sisäiset mikrofonit on suunniteltu pääasiassa puhumista varten eikä musiikin nauhoittamiseen. Hyvä mikrofoni pystyy nauhoittamaan kaikki ihmiskorvalle kuultavat äänet (20-20 000 Hz) ja on myös herkempi reagoimaan pienillekin yksityiskohdille, joita on tärkeää kuulla musiikissa. Laitteiden sisäiset mikrofonit pystyvät tavallisesti nauhoittamaan kuultavia ääniä vain noin 50-15000 Hz. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pianon matalimmat rekisterit tai bassoa ei voi kuulla oikein (pelkästään yläsävelet saattavat kuulua sen sijaan).

Ulkoisen mikrofonin ominaisuudet tulevat parhaiten esille käytettäessä Zoomia “Original sound” asetuksen kanssa.

 

  1. Mikrofonin ja kameran säätäminen

Mikrofonin automaattinen äänenvoimakkuuden säätö toimii hyvin suurimmalla osalla laitteista ja tätä tarvitaan esimerkiksi silloin, jos soitin on kovaääninen ja puhuminen siihen verrattuna hiljaisempaa.

Laitteiden automaattinen mikrofonin tai kameran säätö ei kuitenkaan aina toimi parhaiten etätuntia varten (esim. äänenvoimakkuus saattaa yllättäen vaihdella tunnin aikana suuresti). Sovelluksen asetuksista pystyy usein säätämään mikrofonin automaattista äänenvoimakkuutta niin, ettei tuotetun äänen voimakkain kohta mene yli 80-90 % mikrofonin äänentasosta.

Tiesitkö, että sekä tietokoneen että älypuhelimen kameraa ja mikrofonia pystyy yleensä käyttämään vain yhden sovelluksen kanssa kerrallaan? Jos sinulla sattuu olemaan toinen sovellus samaan aikaan auki niin kamera ja mikrofoni eivät välttämättä toimi. Sinun tulisi myös varmistaa ennen jokaista tuntia, että käytössäsi on juuri oikea kamera ja mikrofoni, jos sinulla on niitä monta. Monet sovellukset unohtavat viimeisen asetuksen erityisesti silloin, kun olet välillä laittanut ulkoisen mikrofonin/kameran pois päältä.

Joissakin sovelluksissa on mahdollista testata mikrofonia ja kameraa soittamalla testauspuhelu. Tämä kannattaa tehdä aina silloin, kun käytössä on sovellus tai mikrofoni/kamera ensimmäistä kertaa.

 

  1. Kameran ja mikrofonin oikeaan paikkaan asettaminen

Soittimen ja henkilön tulisi näkyä hyvin ruudulla ja mikrofonin etäisyyden tulisi olla sopiva. Liian lähelle asetettu mikrofoni voi “räjäyttää” äänen, kun taas liian kauas asetettu mikrofoni ei viestitä eteenpäin soittimesta tai laulamisesta tulleita yksityiskohtia.

Mikrofonin etäisyys riippuu myös soittimen äänenvoimakkuudesta.

 

  1. Ylimääräisten verkkoon yhdistettyjen laitteiden kytkeminen pois päältä

Tämä vinkki on erityisen tärkeä, jos on hitaampi yhteys, yhteys pätkii tai on vanhempi reititin. Kaikki samaan kotiverkkoon liitetyt laitteet on suositeltavaa laittaa pois päältä. Tulisi myös varmistaa, ettei kukaan samassa lähiverkossa oleva lataa suurempia tiedostoja tai katso suoratoistopalveluja.

 

  1. Ohjelman käyttö selaimen sijaan

Skypeä ja Zoomia on mahdollista käyttää sekä ohjelman että selaimen kautta. Ohjelmat toimivat kuitenkin parhaiten suoraan sovelluksen kautta. Jos selainta pitää käyttää niin suositellaan nopeinta selainta (esim. Chrome).

 

  1. Muiden käynnissä olevien ohjelmien sulkeminen

Tämä on tärkeä vinkki erityisesti silloin, kun käytössä on hitaampi tai vanhempi laite.

Ääni ja video prosessoidaan ennen kuin se lähetetään verkkoon laitteella. Muut sovellukset eivät pelkästään hidasta verkkoyhteyttä vaan myös äänen ja videon prosessointia. Tietokoneen nopeus on yhtä tärkeä kuin verkon nopeus.

Suurin osa laitteista aloittaa päivitykset sattumalta aina väärään aikaan. Tämän takia on suositeltavaa kytkeä asetuksista väliaikaisesti päivitykset pois päältä. Mobiililaitteista suositellaan kytkemään pois päältä synkronisointipalvelu puhelimen asetuksista. On hyvä muistaa kytkeä palvelu päälle tunnin jälkeen.

 

  1. Kaapelin käyttäminen langattoman verkon sijaan

Verkkokaapelin kytkeminen reitittimen ja tietokoneen väliin, jos vain mahdollista. Kaapeliyhteydet ovat yleisestikin suositeltavia parhaimman laadun takaamiseksi kaikkia ääni- ja videopuheluiden palveluita varten (Zoom ja Skype).

Joissakin tapauksissa 4G yhteys saattaa olla parempi kuin langaton verkko.

 

  1. 5 Ghz langatomman verkon käyttö

5 Ghz langattoman verkon käyttö vanhemman 2,4 Ghz langattoman sijaan on suositeltavaa, jos laitteet ja reititin molemmat tukevat sitä. Uudempi 5 Ghz verkko on nopeampi ja sillä on vähemmän häiriöitä mm. naapureilta kuin 2,4 Ghz verkossa.

5 Ghz verkon kenttä on pienempi kuin 2,4 Ghz verkossa eli ollessa kaukana reitittimestä saattaa tarvita silti vanhempaa versiota.

Hauska fakta: Mikroaaltouunin taajuus on sama kuin vanhan reitittimen taajuus (2,4 Ghz), joten yhteys saattaa häiriintyä, jos reititin on ihan mikroaaltouunin vieressä.

— — —

Kiitos, kun luit nämä vinkit! Paras keino löytää hyvä yhteys etätunnin ajaksi on kysyä opettajalta palautetta.